Σίγουρα κάποια στιγμή θα έχετε αγοράσει μέλι το οποίο ύστερα από λίγο ή πολύ καιρό κρυστάλλωσε και θα σκεφτήκατε ότι το μέλι που πήρατε έχει νοθευτεί ή ότι έχει χαλάσει ή ότι απλά σας ξεγέλασε ο αυτός που σας πούλησε το μέλι.

Η αλήθεια είναι ότι δεν συμβαίνει τίποτα που θα πρέπει να σας ανησυχεί αντιθέτως το μέλι το οποίο κρυσταλλώνει είναι εξαιρετικής ποιότητας καθώς η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο, δεν σχετίζεται με την ποιότητα του μελιού και δεν προξενεί καμιά αλλαγή στη διατροφική του αξία. Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι ούτε νοθευμένο ούτε χαλασμένο.

Εάν θέλετε να το επαναφέρετε στην αρχική του μορφή το τοποθετείτε σε μπεν-μαρί σε θερμοκρασία 40 βαθμών κελσίου με ανοιχτό καπάκι και το ανακατεύετε, μετά από μερικά λεπτά θα επανέλθει στην αρχική μορφή χωρίς να χάσει καμία από τις θρεπτικές του ιδιότητες.

Το μέλι είναι από τα ελάχιστα που δεν νοθεύεται. Αναμιγνύεται δύσκολα με το νερό και η ανάμιξη του με γλυκόζη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες ανιχνεύεται εύκολα. Το μέλι έχει 12 διαφορετικά ποιοτικά κριτήρια και είναι από τα τρόφιμα που συνεχώς ελέγχονται.

Μέλια που κρυσταλλώνουν γρήγορα είναι τα ερείκης, πορτοκαλιάς και το ανθόμελο. Το θυμαρίσιο και το μέλι καστανιάς κρυσταλλώνουν περίπου μετά από έξι με δεκαπέντε μήνες ενώ το μέλι ελάτης και πεύκου περισσότερους από είκοσι μήνες.