Τα τσιμπήματα από μέλισσες θα σας προκαλέσουν πόνο, πρήξιμο, κοκκίνισμα και κάψιμο γύρω από την περιοχή του τσιμπήματος. Είναι απαραίτητο να αφαιρέσουμε το κεντρί όσο γρηγορότερα μπορούμε (μόνο η μέλισσα αφήνει το κεντρί της και όχι η σφήκα). Ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσουμε το κεντρί είναι να το σπρώξουμε με το νύχι μας ή με ένα αιχμηρό αντικείμενο πλάγια και όχι να το τραβήξουμε με το χέρι μας ή με τσιμπιδάκι γιατί το δηλητήριο θα περάσει άμεσα στο σώμα μας και ο πόνος θα είναι μεγαλύτερος. Σε μερικά σημεία του σώματος (χείλη, μάτια, δάχτυλα) το τσίμπημα της μέλισσας μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο πρήξιμο το οποίο να κρατήσει και 2-3 ημέρες. Αυτό δεν σας ανησυχεί καθώς είναι φυσιολογικό. Εάν όμως μετά το τσίμπημα εκτός από το σημείο του τσιμπήματος πρηστεί και ο λαιμός και αρχίζει να φράζει και η αναπνευστική οδός τότε χρειάζεστε άμεσα ιατρική φροντίδα.

Μετά το τσίμπημα θα πρέπει να πλύνουμε την περιοχή του κεντρίσματος, ειδικά αν το άτομο είναι αλλεργικό θα πρέπει να τοποθετηθεί πάγος τυλιγμένο σε μια πετσέτα (όχι απευθείας πάνω στο δέρμα) στο σημείο του τσιμπήματος. Το κεντρί θα πρέπει να αφαιρεθεί το γρηγορότερο δυνατό ειδικότερα αν γνωρίζουμε ότι το άτομο είναι αλλεργικό και να του παρασχεθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες. Στην περίπτωση ενός αλλεργικού ατόμου θα πρέπει να ξαπλώσει με το κεντρισμένο μέλος ακίνητο και χαμηλότερα από το ύψος της καρδιάς, να δέσουμε με έναν πλατύ επίδεσμο το κεντρισμένο χέρι ή πόδι (όχι λαιμό, κορμί) λίγο πάνω από το κέντρισμα και αν το πρήξιμο φτάσει στον επίδεσμο θα βάλουμε άλλον έναν επίδεσμο λίγο ψηλότερα αφαιρώντας τον πρώτο. Μπορούμε να χορηγήσουμε αντιϊσταμινικά φάρμακα τοπικά ή από το στόμα ή να χρησιμοποιήσουμε ενδομυϊκά κορτιζόνη. Τα φάρμακα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι τα εξής:

  • Συσκευή ASPIVENIN για αναρρόφηση του δηλητηρίου (μέλισσας, φιδιού κ.ά.)
  • Αντιϊσταμινικό χάπι XOZAL ,χορηγείται ένα δισκίο μετά το τσίμπημα σε ελαφριάς μορφής αλλεργία.
  • Ένεση SOLU-MEDROL: Για μέτριο βάρος σώματος, 250 mg με ενδομυϊκή χρήση μετά από το κέντρισμα σε μέτριας μορφής αλλεργία.
  • Ένεση SOLU-CORTEF :Για μέτριο βάρος σώματος 250 mg με ενδομυϊκή χρήση μετά από το κέντρισμα σε μέτριας μορφής αλλεργία.
  • Ένεση ADRENALINE για ενδομυϊκή ή υποδόρια χρήση (δραστική ουσία αδρεναλίνη). Χορηγείται 0.3 ml μετά από τσίμπημα σε σοβαρής μορφής αλλεργία.
  • Συσκευή αυτόματης ένεσης ANAPEN που απελευθερώνει ενδομυϊκά 0.3 ml ενέσιμο διάλυμα αδρεναλίνης. Κάθε αλλεργικός θα πρέπει να φέρει μαζί του τη συσκευή αυτή, η οποία θα του σώσει τη ζωή μέχρι να μεταβεί στο κοντινότερο νοσοκομείο.